Permainan Komputer Untuk Anak Usia Dini

Salah satu cara mendidik anak kecil supaya cerdas diantaranya di perkenalkan dengan sebuah game edukasi, yaitu sebuah game yang akan membantu perkembangan saraf motorik terhadap anak kecil. Banyak situs yang memberikan game khusus untuk anak anak secara gratis yang bisa anda download, diantaranya situs yang akan saya berikan kepada anda di bawah ini. Saya tidak akan menjelaskan secara rinci bagaimana sebuah game akan membantu perkembangan otak terhadap buah hati anda, jadi silahkan anda coba sendiri dan pilih game yang paling cocok untuk anak anda. Jenis game yang bisa anda dapatkan antara lain flash game, puzzle dan yang lainnya, perkiraan saya untuk rentang usia 4- 8 tahun

Silahkan Download kumpulan game untuk anak anak ( PC kid game)di bawah ini
Download Game

Games Pendidikan Yang Bagus Untuk Anak-Anak

by Mommy Lyna on February 3, 2010 · 7 comments

// <![CDATA[//

Nuffnang Ads

Langgan RSS Feed Blog ini sekarang agar anda tak terlepas tips-tips menarik lagi menguntungkan. Jika tidak, pasti anda kecewa kelak.

Saya sedang dalam proses untuk memperkenalkan komputer kepada Hafiy. Buat masa ini Hafiy tak macam kanak2 lain seusianya yang dah mahir dengan Starfall dan sebagainya. Hafiy masih belum mahir menggunakan mouse seperti anak2 lain seusianya yang dah handal bermain games di komputer.

Menyentuh tentang permainan komputer, saya mempunyai pendirian yang mungkin berbeza. Saya sendiri diperkenalkan dengan video games sejak sekolah rendah, dan ayah saya telah memberi arahan supaya siapkan kerja sekolah sebelum main games. OK lah mungkin games telah membuat saya pandai (pandai ke?) dan cepat pick-up (cepat laaah sangat). Tapi ada banyak kesan sampingan di sebalik permainan komputer:

  • Melekakan hingga lupa nak makan minum.
  • Melalaikan hingga terabai solat di awal waktu padahal bukan buat apa pun (main games la).
  • Dalam buat kerja lain kepala duk fikir apa strategi nak menang dalam games.
  • Buat assignment cilok2 sebab main games.

Akan tetapi, permainan komputer adalah bagus, terutama untuk anak2 kecil di zaman serba mahal ini.

  • Permainan yang berbentuk fizikal mudah dirosakkan oleh anak-anak.
  • Bila kita selalu membeli mainan, anak2 mungkin kurang menghargai ‘nilai’ wang. Mereka akan terus meminta dibelikan.

Jadi, permainan komputer yang bagaimana sesuai untuk anak-anak? Yang bukan saja untuk dimainkan, tapi juga untuk belajar nilai2 murni dalam kehidupan. Atau dengan kata lain, games pendidikan.

anakku sayang

Inilah inisiatif baru dari team Anakku Sayang, yang telah menerbitkan games online, yang tentunya bukan games yang kosong semata-mata, tapi berorientasikan pendidikan awal untuk anak2.

Excerpt dari website Games Pendidikan Anakku Sayang

About these ads

About aludyra

the teacher
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s